tisdag 4 september 2012

1 ½ år

Idag blev vår älskade lilla tjej 1 ½ år, 18 månader! Hur snabbt går inte tiden? Kan inte någon bara stanna den ett tag?? Det är ju bara några veckor tills vi ska börja inskolningen på dagis och sen börjar en helt ny vardag, där vi inte längre kommer att få följa varje steg Ella tar. Det är svårt att tänka sig och känns verkligen vemodigt, samtidigt som det förstås är spännande.
 
Den senaste månaden har Ella mest koncentrerat sig på motoriken. Hon går och går och springer lite ibland. Sen klättrar hon också gärna. Det senaste hon börjat med är att klättra upp på köksbordsstolarna och upp på bordet. Också språket utvecklas och en del tvåords-meningar börjar komma (som t.ex. dricka mjölk eller mössan på).
 
Sömnen, eller rättare sagt insomningen, har den senaste månaden krånglat lite. Från att hon har somnat själv då vi lagt ner henne i sängen, gick hon till att bli ledsen så fort vi går ut ur rummet och vägrar somna. Nu har vi kommit så långt att vi kan sitta på en stol utanför hennes dörr (med dörren öppen) och då somnar hon rätt snabbt, så vi hoppas på att insomningen snart återgår till det normala. När hon väl somnat sover hon oftast nätterna igenom, ibland med några uppvakningar då det räcker med att stoppa in tutten på nytt.
 
Lekarna är ungefär desamma som förra månaden, förutom att lära-gå-vagnen fått stå orörd. Ätandet går det si och så med. Vissa måltider slukar hon maten, medan andra äter hon bara några skedar. Den senaste månaden har hon mer och mer börjat äta själv och ibland får man inte ens hjälpa henne utan att hon blir jättearg. Hon dricker gärna mjölk och vatten, men när hon får det i pipmugg så klottar hon mest med det, så morgon och kväll får det fortfarande bli mjölk i tuttflaska. Att dricka ur sugrör, tycker hon också är kul.
 
Ella är en glad liten flicka, en riktig solstråle som charmar alla. Hon är också bestämd och blir riktigt arg om hon inte får som hon vill. Hon älskar att höra sin egen röst och tycker det är speciellt roligt att skrika (glatt, till all lycka) i utrymmen där det ekar (t.ex. i butiken). Hon har börjat tycka om att ligga och mysa och släpar ner dynor på golvet och ligger sen där på dem och "gosar" som hon säger. Hon kan till att börja med vara lite blyg då vi träffar andra människor, men när hon vant sig är hon en riktig spelevink som tycks gilla att roa andra.
 
Några riktiga månadsbilder har jag tyvärr inte hunnit knäppa, så ni får hålla till godo med några mobilbilder.
 
 
Vad glada vi är över att vi har dig, Ella! Mamma och pappa älskar dig!

2 kommentarer: